Fødselsmodnede akupunktur og hindeløsning

Fødselsmodnende akupunktur og hindeløsning

Fra du er 36+0 uger, anbefaler jeg fødselsmodnende akupunktur en gang om ugen. Der er ikke tale om en igangsættende behandling, snarere en styrkelse og klargørelse af krop og sind, hvilket øger sandsynligheden for, at du af dig selv går spontant i fødsel til termin. Jo mere vi er kropsligt og mentalt i balance, jo mere frit og uhindret kan fødselsprocesserne forløbe.

En engelsk undersøgelse fra januar 2020 konkluderede, at gruppen af kvinder der modtog fødselsmodnende akupunktur havde færre medicinske igangsættelser, færre kejsersnit, mindre behov for smertelindring under fødslen og kortere indlæggelsestid på hospitalet.

Her lyttes til barnets hjertelyd med træstetoskopet

I Danmark betragtes alt mellem 37+0 til 42+0 uger som værende til termin. Fødestederne anbefaler igangsættelse i uge 41+3 eller 41+5, så du har født senest 42+0. Alt efter hvor ”moden” din krop er, dvs. hvor lang din livmoderhals er, og om livmodermunden har åbnet sig, sker igangsættelsen medicinsk med piller, du skal spise, eller ved at prikke hul på fosterhinderne, så vandet går. Når man sætter en fødsel i gang med piller, stiller det krav til kontinuerlig overvågning af barnet under fødslen, hvilket f.eks. gør det svært at komme i badekar.

Efter uge 40+0 tilbyder jeg at undersøge dig indvendigt for at vurdere, hvor ”moden” du er. Jeg mærker først udenpå maven for at sikre, at barnet står som det skal og lytter hjertelyd. Hvis jeg vurderer, at omstændighederne er gunstige for en hindeløsning, og du selv har et ønske om dette, er det ikke noget, du skal betale ekstra for!

Jeg kan mærke, hvordan barnet ligger i maven, og om hovedet har sat sig fast i bækkenindgangen

En hindeløsning foregår ved, at man med to fingre masserer livmoderhalsen indvendig og samtidig løsner hinderne. Herved frigøres hormonet prostaglandin, som modner livmoderhalsen og stimulerer livmoderen til sammentrækninger. Det er ikke unormalt, at man efter en hindeløsning kan bløde en lille smule fra livmoderhalsen og mærke en øget aktivitet i form af en murren eller plukkeveer, der gerne skulle gå over til at blive “rigtige” veer. At kombinere akupunkturen med en hindeløsning kan være rigtig effektivt ift. at sætte gang i fødselsprocessen.